31 mrt

Open Brief Voka-voorzitter De Geest: Laat ons veilig werken, voor onze gezondheid én onze toekomst

Wouter De Geest, voorzitter van Voka, Vlaams netwerk van ondernemingen, doet in deze open brief een warme oproep aan alle ondernemers, vakbonden, politici en werknemers om samen te werken en zo het welzijn en de welvaart in in ons land te verzekeren. “De tol van de coronacrisis laat niemand onberoerd. Ook de bedrijven niet. Iedereen heeft zijn gedrag aangepast, allicht meer dan we voor deze crisis ooit voor mogelijk hadden gehouden. Maar we moeten én kunnen standhouden, voor onze gezondheid, voor onze jobs en voor onze toekomst.”
Nu al wekenlang houdt een onzichtbare vijand onze gezondheid, ons leven en onze economie in een ongeziene wurggreep. Nog zeker tot en met 19 april is het business as ‘unusual’. Voor zover er nog business is. Er gelden zware gezondheidsmaatregelen. En terecht. Voka en de bedrijven scharen zich hier ten volle achter. Net als iedereen hebben ook onze ondernemingen hun gedrag aangepast in een mate die we voor deze crisis allicht niet voor mogelijk hadden gehouden. Net als iedereen leven we mee met alle getroffen families van slachtoffers en zieke patiënten die er desondanks zijn.
Iedereen zet alle zeilen bij. In de eerste plaats en bovenal onze gezondheidszorg en zijn medewerkers, met ziekenhuizen die zich nergens ter wereld zo goed op de coronastorm hebben voorbereid als de onze. Bedrijven gooien hun productie zelfs volledig om en maken tegen de klok mondmaskers, desinfecterende handgel of ander broodnodig medisch materiaal. Anderen helpen via schenkingen, bijvoorbeeld van laptops voor kwetsbare leerlingen die anders achterop dreigen te geraken. De voedings-, distributie-, transport-, en nog tal van andere sectoren werken zich uit de naad om ons allemaal van het nodige te voorzien.
Iedereen onderneemt en recht de rug. Wat mogen we daar dankbaar voor zijn. En ook wel trots. Onze aanpak van de coronacrisis levert ons land zelfs internationale lof op, zoals we zelden eerder hebben meegemaakt.
Maar net zoals het coronavirus zeer snel om zich heen grijpt, wordt ook de economische impact snel veel, zéér veel groter. Ik heb heel wat gesprekken gehad met bedrijven, groot en klein. Allen zijn ze zeer zwaar getroffen, in alle sectoren, zonder uitzondering. Ik merk tegelijkertijd ook dat veel gezonde werknemers aan de slag willen blijven of terug aan de slag willen, zeker als wij hen als werkgevers het vertrouwen geven dat werken in de veiligste omstandigheden mogelijk is.
Hoelang deze crisis nog duurt? En hoe zwaar de eindafrekening wordt? Wie zal het zeggen? Maar dat die stevig zal zijn, staat nu al vast. Het economisch verlies loopt nu al op tot 40 miljard euro, wat al drie keer zo groot is als de financiële crisis van 2008-2009. We moeten opletten dat we geen kaalslag krijgen want onze hele economie ligt momenteel op intensive care. De eerste zorg is toegediend, met een resem goede steunmaatregelen van de overheden en de banken. Maar deze crisis bestrijden we niet alleen met een EHBO-koffer, hoe stevig die ook is uitgerust.
Er zal een zware revalidatie nodig zijn door de beleidsmakers, de ondernemers en de vakbonden om onze bedrijven en jobs te redden. Maar net zoals we met z’n allen nu levens kunnen redden door de maatregelen strikt op te volgen, kunnen we ook met z’n allen nu jobs redden, ons zinvol inzetten voor de maatschappij en ervoor zorgen dat we weer samen vooruit kunnen.
We roepen bedrijven op om, binnen de wettelijke bepalingen, hun activiteiten verder te zetten of terug op te starten. En aan onze medewerkers: ben je gezond, blijf dan aan het werk, in de veiligste omstandigheden natuurlijk. Want wie nu werkt, zorgt voor anderen. Voor onze zorgverleners, zodat zij alles hebben om hun zo belangrijke job te kunnen doen. Voor de coronapatiënten, die op de deskundige handen van deze zorgverleners rekenen. Voor iedereen die bij tegenslag wil kunnen rekenen op een goede gezondheidszorg of ondersteuning. En zo dus ook voor onze toekomst, onze welvaart en ons welzijn: hoe sneller we nu opveren, hoe sneller we uit deze put geraken.
Alleen samen komen we deze ongeziene crisis te boven. Daartoe moeten we proberen zoveel mogelijk samen alleen te zijn. Voldoende afstand houden is van levensbelang om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook voor bedrijven is social distancing het codewoord. Ze organiseren telewerk, of doen er op de werkvloer alles aan om de gezondheid te garanderen, zodat werknemers er even veilig zijn als tijdens de dagelijkse wandeling of fietsrit. Er is veel innovatiedenken in onze ondernemingen aanwezig om dit mogelijk te maken. Wel zijn er extra maatregelen en overleg nodig met het beleid en vakbonden om werken in bedrijven makkelijker te maken, met respect voor de opgelegde restricties. Er kàn verder gewerkt worden in het belang van iedereen. Solidariteit is gevraagd. Welbegrepen solidariteit betekent onze fundamenten samen stevig houden, en waar mogelijk zelfs verstevigen. Dit is nu en naar de toekomst toe meer dan noodzakelijk.
We nemen aan dat de genomen gezondheidsmaatregelen zullen volstaan en dat eventuele nieuwe maatregelen zoals testing worden overwogen. Maar de weg uit de coronacrisis is nog lang en steil. Maar met hoe meer we stappen zetten, hoe sneller we weer vooruit kunnen gaan om onze welvaart en welzijn veilig te stellen. We moeten ons nu samen sterk tonen, en dat kunnen we. Dat bewijzen we nu al wekenlang. Niemand moet dus bij de pakken blijven zitten. Ondernemers niet, politici niet, werknemers niet, vakbonden niet. Laat ons nu veilig werken, voor onze gezondheid én onze toekomst.